AUKSIS. Lietuviška ir pagrindinė obelų veislė sode. Tarptautinėje sodininkystės parodoje Erfurte buvo apdovanota aukso medaliu. Obuoliai skinami rusėjo pradžioje ir tuojau pat tinka valgyti. Vartojami švieži iki sausio – vasario, vėsiose saugyklose išlaikomi net iki pavasario. Vaisiai puikios prekinės išvaizdos ir labai skanūs, minkštimas gelsvas , sultingas. Vienintelis šios veislės minusas yra tas, kad negalima suvėlinti obuolių skynimo – iki rugsėjo vidurio juos būtina nuskinti, nes pradeda byrėti. Nuo žemės surinkti, apsidaužę obuoliai- blogai laikysis.

Veislė gana atspari rauplėms ir rudajam puviniui.

 
BERŽININKŲ ANANASINIS. Tai pusiau vasarinė-ankstyva rudeninė lietuviška veislė. Noksta rugpjūčio pabaigoje-rugsėjo pradžioje. Vartojami 2-3 mėn. Žiemą ištvermingi, rauplėms iš dalies atsparūs. Vaisiai puikūs, o didelis prigimtinis vaismedžio augumas sėkmingai mažinamas , parinkus tinkamą žemaūgį poskiepį.
Ištvermingumas ir atsparumas ligoms pakankamas auginti ekologiškai.

 
DELIKATES. Lenkijoje išvesta veislė. Vaismedžiai neaugūs, derėti pradeda anksti, derlingi. Skoniu panašus į Auksį, tik minkštimas baltas. Obuoliai saldžiarūgščiai, sultingi, labai gražūs. Jie stambesni už vidutiniu, odelė plona lygi, su išsiliejusiu raudoniu . Vaismedžiai neaugūs, žiemą vidutiniškai ištvermingi, gana atsparūs rauplėms ir vėžiui.
Skinama rugsėjo viduryje, laikosi apie 3 mėn.

 

FREEDOM. JAV sukurta puiki rudeninė-pusiau žieminė obelų veislė. Obuoliai stambesni už vidutinius, apvaliai kūgiški, odelė žalsvai gelsva su raudonais dryželiais, vietomis susiliejančiais į ištisinį raudonį. Minkštimas baltas su žalsvu atspalviu, švelnus, malonaus saldžiarūgščio skonio,sultingas. Skinami rugsėjo antrą dešimtadiernį. Laikosi iki sausio pabaigos. Žiemą ištvermingi, rauplėms imunūs (genas V1) , neserga žievės ligomis.

Tinka ekologiniam sodui.

 
KOVALENKOVSKOJE. Baltarusiša veislė. Obuoliai pradedami valgyti jau rugpjūčio pabaigoje, vartojami visą rudenį. Vaisiai saldūs. Minkštimas sultingas. Odelė žalia su tamsiu išsiliejančiu raudoniu. Vaisiai pailgos formos, vidutinio didumo ir dideli, beveik neserga rauplėmis. Labai atsparūs šalčiams.
Tinka ekologiniam sodui.

 
PAPRASTASIS ANTANINIS. Rusų liaudies selekcijos veislė. Mes auginame senovinę Antaninio atmainą. Vaisiai stambesni už vidutinius, odelė žalsvai gelsva. Minkštimas turi tik šiai veislei būdingą specifinį skonį ir aromatą. Nei vienos veislės obuoliai neturi tiek pektinų, kaip Antaniniai. Šios medžiagos valo kraujagysles, mažindamos „blogojo“ cholesterolio kiekį, todėl rekomenduojama valgyti ypač vyresnio amžiaus žmonėms. (Pektinų turi ir kiti obuoliai, ne tik Antaniniai. Obuolius valgyti – labai sveika!) Žiemą – vieni ištvermingiausių, rauplėms beveik atsparūs. Skinami rugsėjo vidury. Laikosi iki gruodžio mėn. ir ilgiau.
Tinka ekologiniam sodui.

 

RETINA. Vokiška, labai puiki rudeninė veislė. Obuoliai dideli, pailgi, geltona oda, kurios didelis plotas padengtas tamsiai rausvu atspalviu. Nepaprasto grožio ir skonio tiems, kas mėgsta saldžiarūgščius, sultingus vaisius. Noksta nuo rugsėjo vidurio. Vartojami visą rudenį maždaug iki gruodžio vidurio.

Atspari ligoms ir šalčiui. Rekomenduojama ekologiniam sodui.

 

TIINA (Tina). Veislė išvesta Estijoje. Vaisiai dideli ir labai dideli, pailgi, geltonos auksinės spalvos. Dalis vaisiaus gali būti padengta raudonais dryželiais, susiliejančiais į vientisą raudonį. Minkštimas saldus , labai skanus. Skinami rugsėjo antroje pusėje, vartojami visą rudenį . Visiškai neserga puviniu ir rauplėmis, nepaprastai ištvermingi žiemą.

Rekomenduojama ekologiniam sodui.

 
WITOS. Lenkiška veislė, įspūdingo dyžio apvaliais, šiek tiek suplotais obuoliais. Odelė švelni, blizganti, maždaug pusė vaisiaus padengta raudonais susiliejančiais dryželiais. Minkštimas labai sultingas, švelnus, aromatingas. Obuoliai saldžiarūgščiai. Noksta rugsėjo pirmam dešimtadienyje. Vartojami iki Kalėdų. Pasižymi ištvermingumu žiemą, atsparumu rauplėms, neserga žievės ligomis.
Rekomenduojama ekologiniam sodui

 
EGZOTIKA. Latviška. Taip ir vadinasi ši iš tiesų egzotiška rudeninė obelų veislė: sunokusį obuolį prapjovus, matosi ryškus marmurinis piešinys, kuris gaunasi raudoniui giliai skverbiantis į obuolio vidų. Patys vaisiai taisyklingos kūgio formos, ryškios vyšninės spalvos, šv elniai saldžiarūgščiai, tirpstantys burnoje. Vartojama nuo rugsėjo vidurio visą rudenį.

Egzotika_obelis